Guld karat og fakta om guld

Guld er et materiale med en rigtig lang forhistorie, ikke kun som smykkemateriale, men i en lang række sammenhænge. Historisk set har det været forbundet med velstand og rigdom, hvis du bar guldgenstande på kroppen.

Denne opfattelse har hængt ved og det er ikke unormalt at store Hollywood film omhandler kup og store røverier af netop guld. Det er nemlig indbegrebet af penge og værdi.

Derfor er det helt naturligt at der til stadighed bliver handlet meget med materiale. Den meget handel betyder ligeledes at du som ejeren af guldsmykker, vil være den stolte ejer af en værdifuld genstand, der typisk stiger over tid.

Moderne ringe laves i et af tre metaller; platinhvidguld eller almindelig guld. Disse metaller er ofte bruges ofte i form af legeringer når de laves til en ringRent guld kaldes 24 karat guld. Almindeligt guld er legeret med zink, kobber og sølv. Det kaldes 18 eller 14 karat guld. Guld i 18 karat er 75% rent guld og 14 karat er 60% rent guld.

Du kan læse flere interessante fakta om guld som materiale ved at besøge Nicuma.dk her. For én ting er hvilke karat der findes, noget andet er guldets forhistorie i Danmark og hvilke karakteristika det har som materiale.

Hvidguld består af en legering af palladium, zink, nikkel og kobber. På grund af hudallergier foretrækkes palladium frem for nikkel.

Platin er naturligt hvidt. Det er et meget tæt metal. En ring af platin er 33 % tungere end en ring af 18 karat guld. Platin er meget modstandsdygtigt overfor misfarvning. Platin legeringer til smykker inkluderer ruthenium og kobber. Platin-ruthenium har en uovertruffen glans.

En af de klare kendetegn ved guld er nemlig det stiger i værdi over tid.

Værd at vide om guld

Nu er guld mere end bare et materiale til smykker og for at gøre dig mere oplyst, giver vi dig her en række interessante fakta:

– Metallet er grundstof nr. 79

– Den kemiske forkortelse er Au

– Reagerer kun med meget få kemikalier, hvorfor det er fantastisk til smykkefremstilling

Guld har en massefylde på 19,3 g/cm3

– Det har et ekstremt kogepunkt på 2856 grader

– Smeltepunktet ligger på 1064,18 grader

Kilde: Wikipedia – hvor du i øvrigt kan læse mange flere interessante fakta og tal, for de rigtig nørdede.

Betalingsmiddel og valuta

Det er ikke tilfældigt at alle forbinder guld med penge, for det er nemlig både blevet et betalingsmiddel i form af mønter og en form for “valuta”. Forstået på den måde, at der handles med guld professionelt, hvor kursen altså går op og ned.

Det er kort sagt blevet en handelsvarer, der ikke kun benyttes til at producere fantastiske guldsmykker, men til at betale for ydelser og produkter.

Disseterialer skaber, kan du gøre det på vores forside, ved at klikke her. På den side vil du ligeledes kunne læse om de mere historiske aspekter.

Permanent link to this article: https://www.guld-ringe.dk/guld-karat-og-fakta-om-guld/